Friday, March 12, 2010

nasi ayam penyet........Sodap tuh!!!!!

dah lame aku tak update aku nyer belog nih sampai si nero nih siap sound aku lagi kat shout box. actually banyak giler bende aku nak citer tapi tangan nih, malas sungguh nak menaip... ader tak software yang kalo kiter cakap dier tolong taipkan?????????????????


(nih la restoren nyer)


heheh... arinih aku nak citer satu tempat makan yang famous di kalangan budak UTM terutamenyer.... kedai nih tak jual banyak banyak bende pun. nasi ayam penyet, lele penyet, puyuh penyet ang bakso. kalo ader yang aku tak senaraikan sowi la....name restoren nih Restoren Pinang. seriusly restoren nih memang penuh la start kol 8-10 malam. heheheheh. penah jugak la aku kene balik coz ayam dier dah abis....sedeh tol!!!!!!!!!


(inilah romannyer nasi ayam penyet. spesel ckit coz ader keropok)


actually ape nasi ayam penyet nih??????nasi yang kene penyek ker?????heheheh....nasi ayam penyet nih makanan yang berasal daripada negara seberang iaitu Indon la. makanan nih combination nasi putih, ayam pencen 1/4 yang digoreng rangup pastu dihentak dan dipenyekkan(sebab tu kot name makanan nih macam tu), sup kosong(slalunye macam sup pama jer), tempe(memang tak sah kalo tak der bende alah nih), sayur mentah macam kobis or kacang panjang and timun and yang paling penting!!!!!!!sambal belacan dier.........


(sampai licin aku makan. time nih aku makan tanpa nasi. aku kan diet!!!!)


makanan nih famous sangat dekat negeri johor. aku penah jugak la teringin nak makan kat umah aku kat negeri sembilan tapi susah betol nak carik. kalo ader pun mahal nak mampus. sampai RM8-RM10. kat skudai nih jual RM4.50 jer.. jauh kan beze...makanan nih member aku si Annas yang perkenalkan. dier citer kesedapan makanan nih sampai petang tu aku terus pegi makan. memang terbaik dari ladang!!!!!bagi aku, ape yang paling penting untuk nasi ayam penyet nih dier punyer sambal belacan. kene la "kau" habis baru sedap. kalo boleh nak sampai nangis2 mase makan. heheheheh.... sebab aku nih penggemar makanan pedas tegar.


(muke kepuasan dan kekenyangan timah. heheheh...sowi timah letak pic ko)


(tikah tak paling pun mase aku amik pic nih. bukti sodap sangat nasi ayam penyet nih..heheheh)


so kalo rakan belog aku terjumpe la makanan nih. jemput2 la try kay......heheheheh.......saje nak kongsi makanan nih kat korang semue....

p/s : kalo aku makan nasi ayam penyet nih, besok pagi mesti perut aku akan dicuci dengan sebersih bersihnya. heheheh. toilet tuh jadi bilik kedua la. heheheheheh. to kid out there. Dont try this at home!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s/s : aku serta kan sekali resepi nasi ayam penyet nih yang aku carik kat internet. jom cube. aku macam nak cube lepas aku abis blajo kat UTM nanti. kalo rajin..............


Resepi Ayam Penyet

Untuk Ayam-
1 ekor ayam - potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

Bahan2 utk dikisar:

½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.


Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


Untuk sambal-

Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.

Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu.
Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan ke dalam periuk dan panaskan.
Masukkan gula merah dan gaul rata.
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Untuk Sup-

Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan.
Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.


Untuk Tempe dan Tahu Goreng-

2 keping tahu – potong dadu
1 paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak untuk menggoreng.

Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.


Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi putih.

*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

Selamat mencuba.

15 comments:

JAI said...

Sodapnyerrr..laparlah pulok.Kat mana restoren nie ek? Updated blogger terhebat

shafiq08 said...

pernah makan sekali.. tapi tak sedap, nasi seciput je..huhu..


http://belogbagus.blogspot.com/

hentakbelipat said...

amboihh..siap ade resipi...leh challenge bibik nih

hottie said...

cmne ley post pic ak nie....adoii...malu nyer....amik lh pic yg cun skit....haha

Deby Gurl said...

fuyoo. mmg rndu gle ayam penyet ni. ni time konvo nk turun sane 1st thing nak carik is ayam penyet la. hahaha.

cik tero, ley rekemen x pape skincare utk ilangkn jerawat? tensen la skrg byk gle.. plz plz rekemen...

TeRRoRRiZZ said...

heheheh.
jom mengramaikan lagi tempat makan bezz nih.............

TeRRoRRiZZ said...

hottie chan........
pic nih jer yang terbaik yang menggambarkan ko ngan menikmati makanan nih.
huahahahah

TeRRoRRiZZ said...

alamak shafiq08........
nasihat aku...
bli ayam kosong jer...
nasi masak sendirik.
cam aku slalu buat.........
kenyang yo........
hehehehehehe

TeRRoRRiZZ said...

jai.
restoren nih terletak dekat ngan jusco........
kat taman universiti skudai johor.....
sederet ngan mama chop papa grill.........

TeRRoRRiZZ said...

jai.
restoren nih terletak dekat ngan jusco........
kat taman universiti skudai johor.....
sederet ngan mama chop papa grill.........

TeRRoRRiZZ said...

jai.
restoren nih terletak dekat ngan jusco........
kat taman universiti skudai johor.....
sederet ngan mama chop papa grill.........

TeRRoRRiZZ said...

hentak berlipat.......
nak celen bibik....
nanti dlo.
nak wat psm sampai siap then baru nak bukak gerai cam nih.
tinggi tol cite2 aku......

nurul nadia said...

ain, ubat jerawat dalcint da x jalan ke..
tero: aku kalau pekena nasi penyet ni kena stanby tisu skotak..basah je pipi n hidung..

TeRRoRRiZZ said...

heheh.....
alamak.
kalo cam tuh rugi ayam penyet nih kalo semue kastomer dier cam ko nad.......
sorang sekotak tisu tuh.........

Akma Rahim said...

YUMMY3