Saturday, April 24, 2010

Cara basuh kencing dengan betul. Untuk lelaki dan perempuan


First of all, nak minta maaf coz entry kali ini agak lucah bunyinya tapi sering kita pandang enteng tentang hal ni. Bagi aku, perkara nih merupakan antara benda paling asas dalam kehidupan kiter kan. Mane ade manusia yang tak pernah kencing seumur hidup dier. Mesti kencing punyi. Kalo ader. Beri tahu aku. Aku belanje makan (heheheheh). Ye la kan sia-sia tau kite buat amal ibadat tetapi tak diterima sebab kiter masih lagi kotor. Alasannya kite cuci kencing tak bersih. Renungkan...


AMARAN!!!!!
JANGAN KENCING BERDIRI. BAIK LELAKI MAHUPUN PEREMPUAN!!!!!!!!!!!!


Jadi, sila ambil perhatian tentang perkara ini. Sila baca entri ini dengan penuh teliti dan amalkan.

Untuk kaum lelaki, apabila lepas membuang air kecil ;

1. Disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing dipastikan keluar kesemuanya .

2. Lepas itu urutlah batang dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran (bukan melancap kay!!!!!!!!!!!).

3. Kemudian basuhlah dengan air sesucinya .

SO,wahai kaum lelaki, jangan lagi kencing kat tempat seperti gambar di bawah kay.



Bukan apa, agama kite dah beri garis panduan yang betul kan. Aku pun kekadang terpikir la.Tak malu ker kencing tak bertutup? Bukan la. Kalo kencing kat tempat cam tu kan orang nampak. Mane tahu orang sebelah ngintai......Subhanallah. Mengarut pulak aku nih....


NEXT!!!!!!!!!!!


Untuk kaum wanita pula, apabila membasuh kemaluannya ;

1. Pastikan dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih(Hati-hati tau. Buat dengan lembut).

2. Jangan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja, ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.

Adalah lagi bagus selepas tu kita keringkan dengan menggunakan tisu ataupun tuala. Ye la kan, kemaluan yang lembab mampu menyebabkan bacteria bergembira dan membuat party di kawasan itu. Kesannya, tu la boleh jadi gatal-gatal tu.


Amalan yang diterangkan ini tidaklah dirasakan lucu atau lucah, tetapi sebagai panduan hidup sebagai umat islam di muka bumi ini, Insya-Allah. Ramai orang merasakan dirinya cukup bagus dengan banyak amal ibadahnya, sedekahnya dan lain-lain tetapi masih tidak terlepas dari azab api neraka.


Syaidina Abu Bakar pernah hendak menyembahyangkan jenazah si polan, tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan jenazah itu. Lalu disuruh orang membukanya.


Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala jenazah tersebut. Syaidina Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk dibunuhnya.


Tetapi ular itu dapat berkata-kata, Katanya “Apakah salah ku kerana aku telah diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan. ”


Apabila diselidiki amalan sipolan itu, semasa hayatnya jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya apabila membuang air kecil.


Sekian, semoga kita dapat sama-sama beringat dan amalkan.


Wassalam,

Dipetik dari Dr. Masitah Adam
Fakulti Perubatan Islam

23 comments:

Miss Izah Mohamed said...

salam...
info yg berguna utk kite semua...
thanks..

sebelas said...

guud info nie

http://nomborsebelas.blogspot.com/

TeRRoRRiZZ said...

mizz izzah and sebelas:same. tapi jangan lope amalkan tau!!!

Fasya Abdy said...

salam..mmg entry ni sgt bus la..info yg bermnfaat...sbb ramai yg mmg amek mudah pasal ni..ade gak ms zaman nabi..cte pasal ni...laki tu kna seksa kubur sbb dye x beristinjak dgn btol yg mnyebabkn ibadatnya ad cacatnye ( mcm tu la cte dye lebih kurg..maaf andai silap)

moga kita sama perbaiki diri kita

pena said...

salam..
thanks sebab berkongsi info ini.. =)

zulkbo said...

salam..
info menarik
nampak remeh
i like"s..

cps.style90 said...

hye... nice & very2 useful info...

zayani zidane said...

(-_-")

a z z a said...

owh,cm2 eh~gud2^^

Syafiq Kadiran said...

bagos nyer info...
tapi kalo da terdesak, kene berdiri gak...
tak bole tahan wei...

uncle said...

uncle pun macam syafiq jugak..tarak tahan kalau pergi ke tempat awam bila bilik berpintu sudah full booking takkan nak kepit gak kot.batu karang nanti hahaha so berdiri tu alternatif..alaa semua orang lelaki mmg buat camtu..senang dan melegakan hahahaha..tapi tuan uamh bagi good info..kita boleh amalkanya..TQ.!!

izan said...

ye itu sepatutnya... kerna dalam solat sume nak kena suci..

dik...terima kasih.

TeRRoRRiZZ said...

kepade semue yang mengomen...terima kasih....
seronok rasenyer dapar berkongsi ilmu...
actually aku pun baru tau juge...
hehehheh

jane said...

yeeeeeee org jrg pndg berat mnde gini
so..sila lah kite bersama2 mnjaga amalan kita suapaya lg dberkati ;)

ngehehheheh

darkbatman said...

hahaha.. giler la..terkujat sekejap..tp betul sbnrnyeeee..

darkbatman said...

hahaha.. giler la..terkujat sekejap..tp betul sbnrnyeeee..

AKU said...

sangat berguna...tq!! hehe....

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ye ye.


tapi malulahhhhhhhhhh nak bace *

anisizatyA.J said...

interesting info. and yes kena keringkan supaya takde bakteria membiak. thats right. hehe

anisizatyA.J said...

interesting info. and yes kena keringkan supaya takde bakteria membiak. thats right. hehe

Mia Liana said...

uikkkk... hangat... panas...
isu sensitif ni...

faiz said...

info yang berguna pada semua walaupun agak sensitif..hihi

shazanateh said...

ramai jek org yg tak basuh kencing. pompuan pon ramai jugak. tak caya? check sini

http://hotfile.com/dl/51214416/f0b04ac/voyeur-russian_WC_100619.avi.html